Kurczak z cukinia w sosie pomidorowym

Kolejny szybki obiadek. Tak wiem, znowu cukinia… Kiedyś naprawdę jej nienawidziłam, teraz myślę, że to jedno z najlepszych warzyw jakie istnieje 🙂

SKŁADNIKI:

  • 400 g polędwiczek lub piersi z kurczaka,
  • 2 puszki pomidorów całych bez skórki, lub 700 g passaty,
  • 1 duża cukinia,
  • 1 duża papryka
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • ulubione przyprawy (oregano, bazylię, troszkę ostrej papryki majeranek, czosnek, koniecznie troszkę cynamonu), sól i  pieprz;

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  2. Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy. Kroimy na cienkie pół plasterki.
  3. Podsmażonego kurczaka i cebulę przyprawiamy, dodajemy soli i pieprzu. Dusimy przez chwilkę.
  4. Na patelnię wrzucamy cukinię i czekamy aż się zarumieni.
  5. Całość zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut, delikatnie mieszając.

Danie można podawać na milion sposobów. Jest pyszne z brązowym ryżem, kaszą lub makaronem. Nada się również samo w sobie na ciepło do kromki chleba. U mnie najczęściej z ryżem. Czasami gdy mam wenę dodaje trochę sera na wierzch 🙂

Porcja ma bardzo mało kalorii, sam sos to 175 kalorii.Cały przepis podany jest na 4 porcję.

Dodaj komentarz