Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna to najszybsze i bardzo treściwe jedzonko. Często robię ją wtedy, gdy totalnie nie mam czasu. Nada się na obiad i kolację. Możesz na spokojnie zjeść połowę bez wyrzutów sumienia 🙂

SKŁADNIKI:

  • ulubione warzywa na patelnię,
  • 1 łyżka oleju,
  • ulubione przyprawy (u mnie oregano, bazylia, papryka, majeranek, czosnek),
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie ser żółty lub feta do zapieczenia,

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i doprawiamy ziołami wedle uznania.
  2. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, dodając sól i pieprz. Można dodać tutaj dodatkową porcję ziół, lub w mniej zdrowej wersji łyżeczkę vegety.
  3. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, lub formy na tartę i polewamy zalewą z mleka i jajek.
  4. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Po 20 minutach sprawdzamy czy całe jajko już się ścięło, jeśli nie, czekamy jeszcze chwilę, aż jajko się zetnie. Jeśli widzimy już, że nic nie „pływa”, możemy dodać na wierzch sera lub fety i poczekać aż delikatnie się roztopi.

Dodaj komentarz