Ekspresowe łazanki z kiszoną kapustą.

Łazanki, typowy polski obiadek. Któż inny, oprócz nas polaków je makaron z kapustą, co? Babcia zawsze przynosiła nam w domu ogromną patelnię łazanek, sama też wyrabiała makaron. Połączenie grzybów i kapusty, to jedno z moich ulubionych. Babcia co prawda łazanki zawsze robiła ze zwykłej kapusty, jednak po co trudzić się z szatkowaniem, gotowaniem i innymi takim? Nie ma sensu. Kiszona jest smaczna, zdrowa i zdecydowanie szybsza do ogarnięcia. Wystarczy ją tylko opłukać 🙂

SKŁADNIKI:

Składniki podane są na 4/5 porcji.

  • 1 paczka kapusty kiszonej
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • makaron łazanki/ możesz też użyć takiego jaki lubisz
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do patelni z cebulką.
  4. Kapustę wyciągamy z woreczka, przekładamy do cedzaka i porządnie przepłukujemy.
  5. Do usmażonych pieczarek i cebulki dodajemy kapustę oraz resztę przypraw. Całość powinna się porządnie przysmażyć.
  6. Gdy widzimy że kapusta jest przyrumieniona na patelnię wrzucamy makaron. Wszystko mieszamy razem i pozwalamy makaronowi się przypiec.

Łazanki super smakują z barszczykiem, są dobre na obiad lub kolację. Rozgrzeją w zimny dzień i napełnią porządnie brzuszek <3

Daj znać czy przepis Ci się podoba, czekam na Twoje komentarze i zdjęcia.

Buziaki,

Iww

Dodaj komentarz