Indyjskie curry z kalafiora z mlekiem kokosowym.

Cześć, dziś przychodzę do was z przepisem zainspirowanym indyjską kuchnią. Ostatnio rozmawiając z moim chłopakiem powiedziałam, że jeśli miałabym wybierać między wszystkim kuchniami świata, to właśnie indyjska byłaby moją ulubioną. Kocham połączenie ostro słodkich przypraw z nutką kokosa. Nie mówiąc już o tym jak świetnie rozgrzewa i nasyca na długi czas. Przygotowanie jest naprawdę szybkie, a smak na pewno was zadowoli 🙂

SKŁADNIKI:

Z podanych składników wychodzi 4 porcję obiadu.

  • 450g kalafiora mrożonego lub 1 duży kalafior
  • kilka ziemniaków, u mnie było około 4
  • 1/4 selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 2 małe lub 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały korzeń imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 woreczki ryżu
  • przyprawy – kurkuma, curry, chilli, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, sól, pieprz, tymianek

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnku z osoloną wodą gotujemy różyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostce. W między czasie obieramy warzywa i zaczynamy gotować ryż.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i imbir (możesz też zetrzeć go na tarce).
  3. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy bezpośrednio do patelni.
  4. Gdy kalafior i ziemniaki będą miękkie wrzucamy je do reszty warzyw i dodajemy przyprawy, całość zalewamy mlekiem kokosowym.
  5. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy, możemy dolać też troszkę wody.
  6. Całość dusimy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, możemy również udekorować zieloną pietruszką.

 

I to byłoby na tyle 🙂 Danie jest totalnie zjawiskowe, smakuje jak przygotowywane w indyjskiej restauracji! Gdy spróbujesz na pewno się zakochasz.

Daj znać czy przypadło Ci do gustu. Czekam na Twoje zdjęcia w komentarzach.

Ściskam Cię mocno,

Iww.

 

 

Dodaj komentarz