Makaron z fasoli mung z sosem orzechowym i wędzonym tofu

Był hindus, była kapusta, to teraz czas na chińczyka. Kto kocha zrobienie obiadu w 30 min, łapka do góry!

Jeden z najszybszych obiadów jaki kiedykolwiek zrobiłam. Dodatkowo naprawdę sycący i smaczny. Jeśli nie masz doświadczenia w przygotowaniu „chińskich” potraw uważam, że najprościej zacząć właśnie od takich szybkich przepisów. Wtedy na pewno się nie zrazisz, wręcz zachęcisz, a przepis będzie jednym z awaryjnych 🙂

SKŁADNIKI:

Podane składniki są dla 4 osób.

  • 1 opakowanie makaronu z fasoli mung, możesz użyć też ryżowego
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 cebula
  • pół opakowanie chińskich mrożonych warzyw
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • sos sojowy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i wędzone tofu, smażymy je na złoty kolor.
  2. Do tofu dodajemy warzywa, muszą odparować i delikatnie się podsmażyć.
  3. Do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy, tyle ile będzie Ci odpowiadać.
  4. Na koniec wrzucamy kapustę pekińską, czekamy aż zmięknie.
  5. Całość kończymy dokładając masło orzechowe i makaron przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Danie najlepiej zostawić chwilę na patelni, by smaki się połączyły.

 

To co, próbujesz? Czekam na Twoje opinie 🙂

Dodaj komentarz