Super szybka soczewica w pomidorach z indyjskimi przyprawami

„Zamówmy hindusa, prooosze” – najczęściej wymawiane słowa gdy jestem głodna 🙂

Kocham, uwielbiam i nie wyobrażam sobie życia bez indyjskiej kuchni. Jest naprawdę świetna, szybka, przepełniona toną wyrazistych przypraw. Nie ma nic lepszego, niż dobrze doprawione jedzenie. Soczewica jest dobrym źródłem białka i wapnia. Warto mieć ją zawsze w kuchni, bo przygotowanie jest ekspresowe, nie mówiąc o tym jak wiele rzeczy możemy z niej stworzyć.

SKŁADNIKI:

Składniki podane są na 2 porcje.

  • pół szklanki soczewicy (takiej którą masz pod ręką, u mnie była zielona)
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, curry, gałka muszkatołowa, kumin, czosnek, kurkuma

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osobnym garnuszku.
  3. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę.
  4. Do usmażonej cebulki wrzucamy soczewicę, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy.
  5. Całość dusimy w garnku do odparowania wody.
  6. Podajemy z ziemniaczkami, możemy posypać pietruszka.

I co, ekspres prawda?

Całuję,

Iwona

 

Dodaj komentarz